Hengstenkeuring

De hengstenkeuring maakt onderdeel uit van één van de belangrijkste doelstellingen van onze vereniging. 

Het stamboek BEV vzw richt één keer per jaar een hengstenkeuring in . Enkel op deze hengstenkeuring kunnen hengsten een onbeperkte goedkeuring tot de voortplanting bekomen.
Mits ingeschreven in het Stamboek BEV vzw kan elke ezelhengst gekeurd worden vanaf het dekseizoen waarin hij 3 jaar, of ouder, wordt.

Tijdens de hengstenkeuring vindt ook de keuring plaats van hengsten, die reeds geregistreerd staan als dekhengst in het BEV-stamboekregister.  

Een hengstenkeuring bestaat uit drie stadia :

– Het DNA profiel. 

– Veterinaire keuring

– Jurykeuring 

Wie zijn volwassen hengst wil laten erkennen bij ons stamboek als officiële fokhengst kan dit enkel via deze hengstenkeuring. Goedgekeurde hengsten kunnen het predicaat A of B krijgen naar gelang hun eventueel gekende ouders en grootouders.

Om tot deze keuring toegelaten te worden en erkend te worden moet de hengst aan enkele voorwaarden voldoen :

  • Hij moet minimaal 3 jaar oud zijn.
  • De hengst moet ingeschreven zijn in het BEV stamboek
  • Er moet van de hengst (vóór de keuring) een DNA profiel aanwezig zijn op het stamboeksecretariaat. DNA typering moet je tijdig aanvragen bij Zoolyx te Aalst.  Je dierenarts neemt hiervoor een bloedstaal dat hij opstuurt naar Zoolyx voor DNA typering. 
  • De hengst wordt op de keuring door een onafhankelijk dierenarts medisch gekeurd (o.a. op het eventueel aanwezig zijn van erfelijke gebreken).
  • De hengst wordt door een officiële jury gekeurd op model, gangen en karaktereigenschappen.