Stamboeknieuws dekbewijzen

Handleiding  digitale dekadministratie

 1. Vraag via mail op het BEV secretariaat uw wachtwoord aan. Doe dit enkel via het mailadres dat uzelf zal gebruiken voor verdere afwerking van dekbewijzen en veulenadministratie.  Dit mailadres wordt namelijk uw gebruikersnaam, nadat het BEV secretariaat dit heeft geverifieerd en eventueel in ons systeem is gewijzigd.
 2. Ga naar http://vcp.falcooonline.com (let op de drie o’s)
 3. Via Inlog-scherm vult u uw gebruikersnaam in (uw mailadres dus) en het wachtwoord dat u van ons per mail ontvangt. Opgelet het wachtwoord is hoofdletter gevoelig.
 4. Bij administratie kan u uw gegevens bekijken en/of wijzigen.
 5. In het scherm uw paarden kan u :  A. Paarden op uw naam : kijken welke dieren op uw naam in het stamboek en databank gekend zijn. Klikt u op de naam van het dier kan u de specifieke gegevens van uw dier bekijken.  In het scherm met de specifieke gegevens van uw dier kan u ook het afstammingsdocument bekijken van dit dier.  Let op deze overgang kan een 30 seconden duren. Ziet u een geel sterretjes verschijnen duw dan eerst op de shifttoets en hou deze ingedrukt, ga vervolgens met de cursor op de toets afstammingsdocument en klik met de linker muistoets.  Dit systeem van werken zal u dan ook meermaals tegen komen binnen dit programma.  en/of B. Stallijst bekijken en afdrukken. Hier ziet u weerom al de dieren die op uw naam staan.
 6. Invoeren van veulens kan pas gebruikt worden nadat er een digitaal dekbewijs voor dit veulen is afgewerkt. Dit deel stellen we later voor.  Idem voor ingevoerde veulens.
 7. Via opzoeken paarden kan u van alle mogelijke ezels uit ons stamboek de gegevens opzoeken.
 8. Inteeltberekening en paringsadvies is nog niet actief.
 9. Scrol naar onder in het openingsscherm en u ziet hier het onderdeel dekadministratie.

U merkt in het rood “enkel voor hengstenhouders”.  Dit betekent dat enkel de door BEV erkende fokhengstenhouder hiermee aan de slag kan.  Dus is uw hengst erkend als gekeurde hengst of als ouderdier zal u hier toegang krijgen.  D.w.z. uw hengst is al dan niet gekeurd op de hengstenkeuring, er is een geldig DNA profiel van uw hengst aanwezig op het BEV secretariaat, uw hengst is uiteraard ingeschreven in ons stamboek.   De lijst van erkend hengsten en ouderdieren is op ons website terug te vinden.

 • bij “uw hengsten” vindt u de hengsten terug die op uw naam zijn ingeschreven. Klik nu op de naam van uw hengst naar keuze (eventueel dus shifttoets inhouden + linkermuistoets) en je komt in volgend scherm terecht :

Je vult nu het aantal dekkaarten in die je voor deze hengst wenst en kies uit digitaal afwerken of op papier, klik vervolgens onderaan op de toets aanvragen dekkaarten.

Het secretariaat ontvangt nu een melding van je aanvraag en behandelt deze.  Papieren aanvragen worden opgestuurd per post.  Digitale veulenaangiftes bij papieren dekbewijzen zijn NIET mogelijk.

Aanvraag op papier : BEV verstuurt je aanvraag pas na ontvangst van de betaling voor dekbewijzen aan het geldende tarief.

Digitale afwerking dekbewijs : het secretariaat behandelt je digitale aanvraag.  Na behandeling kan de hengstenhouder de gegevens van de merrie invullen (weerom via Falcooonlin), zie onderstaand scherm.  BEV zal de hengstenhouder via mail een berichtje zenden hieromtrent.  Op die manier weet de hengstenhouder wanneer hij het dekbewijs kan aanvullen.

De hengst is al geselecteerd bij het begin van de aanvraag.  Selecteer nu ook de merrie, vul aard van dekking in, vul de dekdata in en selecteer de merriehouder (deze moet uiteraard gekend zijn in onze BEV databank).  Je hebt hier al eventueel de keuze het later geboren veulen ook digitaal aan te willen aanmelden.  De hengstenhouder kan uiteraard niet beslissen voor de merriehouder, maar weet dat op elk moment de merriehouder kan terugkeren naar papieren versie.  Omgekeerd kan niet.  Klik op opslaan en klik ook op doorsturen naar secretariaat.

 • bij vreemde hengsten : dit item wordt door BEV niet gebruikt. Andere stamboeken (zoals BWP) laten ook vreemde (niet in hun stamboek ingeschreven) hengsten toe van andere stamboeken.  BEV schrijft eventueel vreemde hengsten in ons eigen stamboek in (dit in een daartoe bepaald register).
 1. Het volgende item wordt de digitale aangifte van een veulen. Hierop gaan we terugkomen in ons volgend tijdschriftje.

Tot slot nog volgende :

Indien de hengst, de hengstenhouder of de merriehouder niet in orde is met de geldende regels (betalingen ledenbijdrage, DNA hengst, ….) zal het secretariaat op elk moment de digitale aangifte kunnen onderbreken.